Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Maar wat moet je doen als je toch met asbest in aanraking komt?
Asbest herkennen
Er bestaan 2 soorten asbest: vast en los asbest. Vaak zijn er tekenen die wijzen op de aanwezigheid van asbest. Helaas is het met het blote oog niet mogelijk om met 100% zekerheid vast te stellen of het al dan niet om asbest gaat. Laat een staal van het verdachte materiaal analyseren door een erkend laboratorium als je 100% zekerheid wilt.
© Bas Bogaerts
Gezondheidsrisico’s van asbest
Er zijn gezondheidsrisico’s als je veel asbestvezels hebt ingeademd. De symptomen van een asbestziekte treden meestal pas laat op, vaak tientallen jaren na de blootstelling.
Asbestslachtoffers hebben onder bepaalde voorwaarden recht op een schadevergoeding van het Asbestfonds.
Asbest in en rond woningen en gebouwen
Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de bouw werd gebruikt. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. In woningen en gebouwen die vóór 2001 werden gebouwd of verbouwd zijn er mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig.
Asbestattest
- Verkoop je een gebouw van vóór het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht (sinds 23-11-2022). Het asbestattest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is.
- Als je een sloop- en heropbouwpremie wilt aanvragen, dan moet ujook een asbestattest of een sloopopvolgingsplan hebben.
- Vanaf 2032 moet elke eigenaar van een gebouw dat dateert van voor 2001 een asbestattest hebben (los van verkoop of overdracht).
Lees hier meer over het Asbestattest
Asbest verwijderen
Er is vandaag geen algemene verplichting om asbesthoudende toepassingen in jouw gebouw of woning te verwijderen. Let wel, als het asbest in slechte staat is of als het ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen, moet het verwijderd worden. Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal de beste oplossing. Hoe dringend zo’n vervanging is, hangt af van hoe verweerd het materiaal is.
- In bepaalde situaties mag je het asbesthoudende materiaal zelf verwijderen en afvoeren naar het recyclagepark: neem dan zeker de nodige voorzorgsmaatregelen.
- In andere situaties moet u een beroep doen op een erkende asbestverwijderaar.
- Een aantal handelingen met asbesthoudende materialen is voor iedere burger en professional verboden. Zo is het verboden om een dak of gevel met asbesthoudende materialen te ontmossen of te reinigen.
Ondersteuning voor particulieren
Als er asbest wordt verwijderd van muren of daken en je isoleert voldoende, dan kan je een extra premie krijgen voor de meerkost van de asbestverwijdering.
Mijn VerbouwPremie voor dak (isolatie + gelijktijdige asbestverwijdering)
Mijn VerbouwPremie voor buitenmuur (isolatie + gelijktijdige asbestverwijdering)
Mijn VerbouwLening asbestverwijdering volgens de voorwaarden van Mijn VerbouwPremie dak en buitenmuur
Meer info?
Op de website van de Vlaamse Overheid vind je de meest recente informatie over asbest en hoe er (niet) mee om te gaan.