Om te weten of je woning voldoet aan de minimale eisen voor woningkwaliteit, is een onderzoek van de woning nodig.
Tijdens een controle ter plaatse beoordeelt een woningcontroleur de kwaliteit van de woning en ook de kwaliteit van het gebouw waarin de woning zich bevindt (vb. bij een appartement, studio of kamer). Dit onderzoek noemen we het conformiteitsonderzoek. De woningcontroleur controleert de woning op de kwaliteitseisen en doet dit aan de hand van het technisch verslag.
Het technisch verslag is een controlelijst die woningcontroleurs van de gemeente en van Wonen in Vlaanderen gebruiken bij het onderzoeken van uw woning. Het bevat de minimale normen waaraan woningen in Vlaanderen moeten voldoen.
Het technisch verslag bevat 3 categorieën van gebreken:
Categorie I
Kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken. Een woning met enkele kleine gebreken is niet ongeschikt en niet onbewoonbaar.
Categorie II
Ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden, maar geen direct gevaar voor de veiligheid of gezondheid. Een woning met een gebrek van categorie II is ongeschikt.
Categorie III
Ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners. Een woning met een gebrek van categorie III is ongeschikt en onbewoonbaar.
7 gebreken van categorie I gelden als een gebrek van categorie II.
Wie voert conformiteitsonderzoeken uit?
De gemeente of in vele gevallen de woningcontroleur van IGS Wonen SOLVA doet in volgende gevallen een conformiteitsonderzoek:
- als een verhuurder een conformiteitsattest vraagt;
- als een bewoner signaleert dat zijn woning niet in orde is;
- op eigen initiatief.
Daarnaast voeren ook woningcontroleurs van Wonen in Vlaanderen conformiteitsonderzoeken uit:
- om de gemeente een advies te geven in de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid;
- bij een vraag voor een huursubsidie;
- bij een inhuurname door een woonmaatschappij;
- bij een beroep in de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid;
- als de verhuurder een tweede opinie vraagt voor de aflevering van een conformiteitsattest;
- in het kader van de strafrechtelijke handhaving door de Vlaamse Wooninspectie, de bijzondere inspectiedienst van Wonen in Vlaanderen.
Het conformiteitsattest
Het conformiteitsattest bij verhuur of ter beschikking stelling van een woning, is verplicht in Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Denderleeuw, Haaltert, Oosterzele, Zottegem en Zwalm. Raadpleeg de gemeentelijke websites voor een aanvraag en meer informatie over de voorwaarden en eventuele kostprijs.
Conformiteitsattest voor (huur)woningen
Wie een woning in Vlaanderen verhuurt, moet ervoor zorgen dat deze volledig in orde is en voldoet aan bepaalde normen.
Het conformiteitsattest is een officieel document dat de gemeente aflevert en dat aantoont dat uw woning aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet. In sommige gevallen kan ook het agentschap Wonen in Vlaanderen een conformiteitsattest afleveren. Om na te gaan of een woning conform, veilig en gezond is, voert een woningcontroleur van de gemeente of van Wonen in Vlaanderen een conformiteitsonderzoek uit. Hij controleert de woning aan de hand van een technisch verslag.
De woning krijgt een conformiteitsattest als ze niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoende rookmelders heeft. Het conformiteitsattest vermeldt ook het maximum aantal toegelaten bewoners.