Vier redenen waarom ketelonderhoud zo belangrijk is

16 - 10 - 2024

Ketelonderhoud is belangrijk voor een veilige, efficiënte en langdurige werking van je verwarmingsinstallatie. Een goed onderhouden ketel zorgt niet alleen voor comfort in je huis, maar draagt ook bij aan een veiligere en energiezuinigere leefomgeving. Hier zijn vier redenen waarom je regelmatig onderhoud aan je ketel moet overwegen:

  1. Veiligheid: Een slecht onderhouden verwarmingsketel kan leiden tot gevaarlijke koolmonoxidelekken, wat levensbedreigend kan zijn. Regelmatige inspecties zorgen ervoor dat je ketel veilig functioneert en dat alle onderdelen goed werken. Het is essentieel om dit risico serieus te nemen, vooral in de winter wanneer de ketel intensief gebruikt wordt.
  2. Lagere energiekosten: Een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten op je rekening. Regelmatig onderhoud helpt bij het identificeren van inefficiënties en voorkomt dat je onnodig veel betaalt voor energie.
  3. Minder milieubelasting: Een efficiënte verwarmingsinstallatie stoot minder CO₂ uit, waardoor je bijdraagt aan een duurzamer milieu. Door je ketel goed te onderhouden, help je niet alleen je eigen energiekosten te verlagen, maar ook de impact op het milieu te verminderen.
  4. Langere levensduur: Een verwarmingsketel die regelmatig wordt onderhouden, gaat langer mee. Vroegtijdige slijtage kan worden voorkomen, en kleine defecten worden tijdig opgespoord. Dit betekent dat je ketel langer meegaat en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan, zoals dure vervangingen of herstellingen.

Wettelijke verplichting

In België is onderhoud van verwarmingsinstallaties wettelijk verplicht. Afhankelijk van het type ketel en de gebruikte brandstof, moet je installatie jaarlijks of om de twee jaar worden onderhouden door een erkende technicus. Deze regelgeving is er om je veiligheid te waarborgen en om ervoor te zorgen dat je ketel efficiënt functioneert.

Tips voor ketelonderhoud

  • Laat je ketel jaarlijks inspecteren door een professional.
  • Controleer regelmatig de druk van je verwarmingssysteem.
  • Reinig de filters van je ketel indien nodig.
  • Let op ongewone geluiden of geuren en schakel een technicus in wanneer je iets ongewoon opmerkt.

Gratis ketelonderhoud via Energiehuis SOLVA

Voor bepaalde inkomens biedt Energiehuis SOLVA gratis onderhoud van je verwarmingsketel aan. Dit zorgt ervoor dat iedereen veilig en comfortabel de winter kan doorkomen, ongeacht zijn financiële situatie. Wil je weten of je in aanmerking komt? Bekijk de voorwaarden en vraag je onderhoud aan via onze website.

Artikelen in deze sectie

Neem contact op met Energiehuis SOLVA voor al jouw energievragen...

Dim je energiekosten, ga langs bij jouw Energiehuis.