Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ‘s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen.

Verplichting

Elke woning in Vlaanderen moet aan de rookmelderverplichting voldoen. In alle soorten woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio’s, (studenten)kamers) is de installatie van een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning.

Bij verhuring is de verhuurder wettelijk verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

In gemeenschappelijke delen van een gebouw is een rookmelder verplicht in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt. Een technische installatie is een installatie met elektrische voeding of die warmte produceert en die vast verbonden is met het gebouw.

In de kelder of op zolder van een woning of een appartementsgebouw is een rookmelder verplicht wanneer zich daar een technische installatie bevindt of wanneer de kelder of zolder een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is.

Aan te raden plaatsen voor installatie van een rookmelder

Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg van de slaapkamer naar buiten (de kortste vluchtweg).

Plaats ook melders

  • in de hal of de traphal op elk bewoond niveau van de woning.
  • op de overloop die toegang verleent tot de slaapkamers (zo dicht mogelijk bij de slaapkamers) en de inkomhal die de hoofdingang verbindt met de rest van de wooneenheid.
  • in de slaapkamers en de leefkamer.

Af te raden plaatsen voor installatie van een rookmelder

  • in ruimten van de woning waar rook, stoom of stof aanwezig is (bv. verwarmingslokaal, badkamer, …). Als er in deze ruimten brandrisico bestaat, gebeurt de installatie best net buiten de ruimte.
  • in de keuken kan een rookmelder, maar dan weg van de dampen
  • in de garage gebeurt de installatie het best dicht bij de binnendeur
  • nabij een open raam, een ventilatieopening, een mechanische ventilator of daar waar het veel warmer is dan in de rest van het lokaal, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
  • voor de deur van de keuken of badkamer.

Type rookmelders

Installeer alleen kwalitatieve optische rookmelders (ook ‘foto-elektrisch’ is een mogelijke benaming).

  • De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type voorzien van een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Een type met niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar wordt aangeraden.
  • De rookmelder moet reageren op de rookontwikkeling bij brand door het produceren van een scherp geluidsignaal.
  • De rookmelder mag niet van het ionische type zijn. Dergelijke rookmelders mogen al enkele jaren niet meer verkocht worden.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.

Al deze kenmerken vind je terug op de verpakking. Kijk deze dus goed na!

 

Voor doven en slechthorenden

Er zijn rookmelders op de markt die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Deze werken met felle flitslichten al dan niet in combinatie met een trilplaat die inschakelt in geval van nood. Op de website van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) vindt u een overzicht van geschikte rookmelders voor doven en slechthorenden. Deze producten zijn weliswaar een stuk duurder dan de gewone rookmelders. Daarom voorziet het VAPH ook een tegemoetkoming voor de aanschaf van rookmelders.

Meer info

Voor meer informatie over de kwaliteit van een rookmelder en hoe deze te installeren verwijzen we graag door naar de website van de Vlaamse Overheid. Je kan ook de brochure ‘rookmelders’ raadplegen.

Neem contact op met Energiehuis SOLVA voor al jouw energievragen...

Dim je energiekosten, ga langs bij jouw Energiehuis.